Aprašymas
Virškinimo fermentai – tai baltymai, kurie skaido ir hidrolizuoja maisto molekules į smulkesnius komponentus (pavyzdžiui, sacharazė skaido sacharozę į gliukozę ir fruktozę). Virškinimo fermentus į plonąjį žarnyną išskiria kasa, tačiau šiame procese dalyvauja ir kitos liaukos – seilių, skrandžio. Žinomi fermentai yra: lipazė, amilazė, proteazė, laktazė, celiulazė.
Virškinimo fermentai yra nepaprastai svarbūs geresniam virškinimui ir maistinių medžiagų įsisavinimui jau pačiame žarnyne. Dar palyginti neseniai buvo mažai žinoma, kaip iš tikrųjų veikia mūsų virškinimo sistema.
Kaip sveikam žmogui nustatyti, ar trūksta virškinimo fermentų? Laboratoriniai tyrimai įprastai tam nėra naudojami. Požymiai, kad jums gali trūkti natūraliai organizme pagamintų virškinimo fermentų: skausmai ir žarnyno spazmai po maisto, pilvo pūtimas, sunkumo jausmas, viduriavimas, riebios ir gelsvos išmatos, svorio kritimas.
KAS YRA ENZYFUSE VIDUJE?
Amylase (min 24000 U/g) amilazė skaido angliavandenius, tranformuodama juos į gliukozę. Taip pat šis fermentas padeda organizmui įsisavinti gliukozę. Amilazė pradeda veikti jau burnos ertmėje jai išsiskiriant su seilėmis. Amilazės aktyvumas slopinamas rūgščios aplinkos, kurią sudaro skrandžio sultys. Dauguma žmonių, sergančių diabetu, trūksta amilazės.
Protease (min 6000 U/g) Proteazė yra virškinimo fermentai padedantys suskaidyti baltymus. Proteazė geba virškinti nepageidaujamas atliekas kraujyje, tokias kaip virusai ir bakterijos. Todėl proteazės stokojantys žmonės labiau linkę susidurti su bakterinėmis ir virusinėmis ligomis dėl silpnesnės imuninės sistemos. Proteazė gali suskaidyti beveik visus baltymus, išskyrus esančius gyvose ląstelėse. Įprastos, gyvos ląstelės, nuo proteazės apsaugotos apsauginio mechanizmo.
Fungal Lactase (min 4000 U/g) iš pieno cukrų (laktozės) transformuoja į gliukozę ir galaktozę. Jeigu dėl kokių nors priežasčių žmogui trūksta šio fermento, sumažėja jo protinis potencialas, nusilpsta centrinės nervų sistemos veikla. Žinoma, kad daugelis žmonių negali gerti pieno, kas susiję su galaktozės būvimu piene. Manoma, kad apie du trečdaliai suaugusių žmonių neturi fermentų, transformuojančių galaktozę. Naudojant galaktazę, kartu su pienu, galima išvengti pieno virškinimo sutrikimų.
Lipase (min 1000 U/g) Lipazė perdirba, tirpdo ir skaido riebalus į frakcijas. Ji padeda įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus (A, D, E, K), polinesočiąsias riebiąsias rūgštis. Tokiu būdu lipazė dalyvauja energijos apykaitoje.
Cellulase (min 200 U/g) celiuliozė – žmogaus žarnyne celiuliozė nevirškinama, tačiau mityboje ji yra svarbi dalis ir jos priklauso būti. Mityboje randama celiuliozė, vadinama maisto skaiduloms arba ląsteliena, pasitaiko vaisiuose ir daržovėse. Ji yra svarbi normaliam žmogaus žarnyno veikimui, nes skatina peristaltiką, padeda su išmatomis šalinti kai kurias medžiagų apykaitos atliekas (pvz., tulžies pigmentus, susidarančius skaldant hemoglobino hemo grupes).
Celiuliozės molekulės yra linijinės struktūros ir didelės molekulinės masės. Jos ištiestos konformacijos. Tai seka iš elementarių grandžių sujungimo pagal transtipą.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.